تشکیل «اتاق جنگ سوریه» در اردن از سوی آمریکا
تشکیل «اتاق جنگ سوریه» در اردن از سوی آمریکا
در شرایطی که تاکنون هیچ نشانه مشخصی، مبنی بر تصمیم آمریکا برای مداخله نظامی مستقیم در سوریه به چشم نمیخورد، برخی اخبار و گزارشهای جسته و گریخته از انجام کارهایی در فراهم کردن زمینه انجام اقدام نظامی حکایت دارد. در جدیدترین مورد، منابع اسرائیلی از تشکیل اتاق جنگ سوریه در اردن توسط آمریکا خبر دادهاند.
هفته گذشته، ژنرال مارتین دمپسی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا به امان، پایتخت اردن سفر کرده بود تا «فرماندهی مرکزی پیشرو» آمریکا، متشکل از ۲۷۳ افسر این کشور را افتتاح کند. در این میان، خبرنگاران آمریکایی اجازه یافتهاند به شرط افشا نکردن مکان قرارگیری این مرکز و تجهیزات سری آن، از این مرکز فرماندهی که در حقیقت قرار است به مثابه اتاق جنگ سوریه عمل کند، بازدید کنند. پایگاه اینترنتی «دبکا فایل» که به اطلاعاتی از این مرکز دست یافته، گزارش میدهد که این تأسیسات ضد بمب بوده و در برابر حمله احتمالی سوریه در امان است. واحد نیروی هوایی مستقر در این مرکز در ارتباط مستقیم با قرارگاههای هوایی ایالات متحده، اسرائیل، اردن و عربستان سعودی قرار دارد تا در صورت صدور فرمان از سوی باراک اوباما، نسبت به برقراری منطقه پرواز ممنوع در سوریه اقدام کند.
بنا بر این گزارش، یک واحد دیگر این مرکز به منظور هماهنگی عملیات میان نیروهای ویژه آمریکا و اردن و همچنین نیروهای کماندویی آموزش دیده توسط نیروهای آمریکایی در اردن ایجاد شده است. بخش محرمانهای نیز در این مرکز وجود دارد که ویژه پرسنل سازمان جاسوسی آمریکا (CIS) است که به سوریه رفتوآمد میکنند. مرکز ارتباطات، بخش دیگر این پایگاه فرماندهی است.
دبکا در ادامه گزارش خود میافزاید، بر فراز این تأسیسات که در زیر زمین قرار گرفته، سازهای بزرگ بنا شده که پرسنل نظامی و غیرنظامی آمریکایی مرتبط با سوریه را در خود جای داده است. واحدهای امنیتی آمریکا و اردن از این تأسیسات نگهداری میکنند.
هماکنون نزدیک هزار تن از نیروهای نظامی آمریکایی در اردن هستند و افزون بر این، یک اسکادران از جنگندههای «اف ۱۶» آمریکایی به همراه سکوهای پرتاب موشک «پاتریوت» که در مرز اردن و سوریه مستقر شدهاند، از دیگر واحدها و تأسیسات نظامی آمریکا در این کشور هستند.
بنا بر ادعای دبکا، پس از بازگشت دمپسی به آمریکا و ارائه اطلاعات مربوط به منطقه از سوی وی به مقامات ارشد، به ویژه شخص اوباما، رئیس جمهور آمریکا طی دو تا سه هفته آینده نسبت به مداخله کردن یا نکردن در سوریه تصمیم گیری نهایی خواهد کرد. البته قرار نیست هیچ نیروی زمینی از سوی آمریکا به سوریه فرستاده شود.
بر پایه طرح آمریکا، منطقه حائلی که بناست در جنوب سوریه تا دمشق ایجاد شود، توسط سه هزار شورشی آموزش دیده از سوی افسران آمریکایی کنترل خواهد شد. نیروهای ویژه اردنی نیز مسئولیت هدایت عملیات این شورشیان را تحت نظارت آمریکا بر عهده دارند.
البته واکنشهای احتمالی ایران، حزب الله و روسیه، از جمله مواردی است که در تصمیمگیری نهایی آمریکا درباره مداخله نظامی در سوریه نقش مهمی خواهد داشت.